Προμελισ

Προτυπα Μελλισοκομεια

1+1=3! Αυτό είναι το παράδοξο της μελισσοκομίας!

 
Στα περισσότερα παραλιακά μέρη, τα πρώτα θυμάρια άρχισαν δειλά-δειλά να ανοίγουν τα άνθη τους και δεν απομένουν παρά ελάχιστες μέρες για να δούμε τα γειτονικά υψώματα να χρωματίζονται λιλά.
Όσοι από τους συναδέλφους- μελισσοκόμους στοχεύουν στην εκλεκτή αυτή ανθοφορία, έχουν ήδη λάβει θέσεις μάχης, προτάσσοντας τα «ετοιμοπόλεμα» μελίσσια τους.

Όμως, πόσο προετοιμασμένα είναι αυτά τα μελίσσια που θα ριχτούν στην σύντομη, μα σκληρή μάχη της συλλογής μεγάλων ποσοτήτων νέκταρος?

Αυτή είναι ερώτηση που πρέπει να έχει θέσει στον εαυτό του ο κάθε επίδοξος «θυμαροσυλλέκτης» μελισσοκόμος, από μέρες πριν, και να έχει φροντίσει να καλύψει την προϋπόθεση που λέει: «Αν θέλουμε σπουδαία σοδιά στο θυμάρι, πρέπει να έχουμε πανίσχυρα μελίσσια».

Βλέπετε, στη μελισσοκομία και συγκεκριμένα στη συλλογή μελιού, υπάρχει μια παράδοξη εξίσωση. Ένα και ένα δεν κάνουν δύο, όπως συμβαίνει στα μαθηματικά, μα κάνουν περισσότερο! Μας κάνουν τρία ή και πιο πολύ... κάποιες φορές.

Αναφερόμαστε φυσικά στον χιλιοειπωμένο νόμο του Farrar, που μας λέει πως αν 20,000 μέλισσες – για παράδειγμα – συλλέξουν σε κάποια ανθοφορίας 10 κιλά μέλι, το ίδιο μελίσσι με 40,000 μέλισσες θα συλλέξει 30 κιλά μέλι, και όχι 20 κιλά όπως θα περίμενε κάποιος... που θα προσπαθούσε να ερμηνεύσει με μαθηματική λογική, τη ζωή και τις συνήθειες των μελισσών.

Αυτό ακριβώς το παράδοξο είναι που πρέπει να έχει κατανοήσει πλήρως ο κάθε μελισσοκόμος και να κάνει ότι είναι δυνατόν για να το εκμεταλλευτεί.

Αν και βρισκόμαστε στο παρά πέντε της έκρηξης της ανθοφορίας του θυμαριού, καλό θα είναι όσοι από εμάς ελπίζουμε στο θυμάρι, να κάνουμε - έστω και τώρα την ύστατη στιγμή - το ερώτημα που αναφέρουμε πιο πάνω: «Είναι κατάλληλα προετοιμασμένα τα μελίσσια μας, που έχουμε παρατάξει στο θυμάρι?»

Αν η απάντηση που θα δώσουμε, είναι και πάλι καταφατική και απόλυτη, τότε έχουμε βάσιμες ελπίδες να πετύχουμε ένα καλό αποτέλεσμα και δεν έχουμε παρά να περιμένουμε.. και να κάνουμε και καμιά ευχή...

Όσοι όμως δεν είμαστε και τόσο σίγουροι για την απάντηση, μπορούμε ακόμα και τώρα να κάνουμε αυτό που δεν τολμήσαμε ή λυπηθήκαμε να κάνουμε τις προηγούμενες μέρες. Να συνενώσουμε όσα μελίσσια μας δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και μας φαίνονται «ολίγα» για μια τέτοια ειδική και απαιτητική αποστολή!

Πρέπει να το κάνουμε χωρίς ενοχές και αναστολές, αφού τι στιγμή αυτή ο αντικειμενικός σκοπός είναι μια ελπιδοφόρα σοδιά και όχι τα πολλά μελίσσια. Πρέπει να το αποτολμήσουμε ακόμα και τώρα, και αργότερα, νωρίς το φθινόπωρο, θα έχουμε αν θέλουμε  την ευκαιρία να δημιουργήσουμε στα κισούρια, νέα και υγιέστατα μελίσσια, με δυνατή και καλοθρεμμένη μάνα.


Κλείνοντας, να υπενθυμίσουμε πως κάθε συνένωση πρέπει να γίνεται πάντα με όλες τις προφυλάξεις και τεχνικές - π.χ. εφημερίδα - που απαιτεί η μελισσοκομική πρακτική.

Εγγραφή στο Newsletter μαςΣύνδεση