Προμελισ

Προτυπα Μελλισοκομεια

Χρόνος απόσβεσης Ενεργειακής Κυψέλης
Το ερώτημα που δεχόμαστε συχνά είναι: Πότε μια Ενεργειακή Κυψέλη μας δίνει πίσω τα λεφτά μας? Πότε κάνει απόσβεση των χρημάτων που δώσαμε για να την αγοράσουμε, δηλαδή!
 
Πριν όμως να πιάσουμε τα νούμερα και τους αριθμούς, θεωρούμε σκόπιμο να τονίσουμε, για μια ακόμα φορά, το βασικότερο και σπουδαιότερο χαρακτηριστικό - το αποδεδειγμένο αξίωμα - της Ενεργειακής Κυψέλης που λέει:
 Την άνοιξη, το μελίσσι μέσα σε Ενεργειακή Κυψέλη, μεγαλώνει με διπλάσιους ρυθμούς και κερδίζει ένα ολόκληρο μήνα στην ανάπτυξή του, σε σχέση με όλες τις άλλες κυψέλες! Το ίδιο ισχύει και για τις ορφανές παραφυάδες, που δεκαρίζουν μέσα σε δυο μόνο μήνες από το κόψιμό τους, έναντι των τριών μηνών, που χρειάζονται στις άλλες απλές κυψέλες.
 
Μετά από αυτή την υπενθύμιση, μπορούμε να μπούμε στα νούμερα και τους υπολογισμούς. Για ακριβέστερη προσέγγιση του θέματος, θα κάνουμε τρία διαφορετικά σενάρια και για απλούστευση, τρεις παραδοχές.
Η μια παραδοχή θα δεχτεί πως ένα διώροφο παραγωγικό μελίσσι αποδίδει 12,5 κιλά μέλι στις καλοκαιρινές ανθοφορίες, η δεύτερη παραδοχή θα δεχτεί πως η τιμή του μελιού είναι 8 ευρώ/ κιλό και η τρίτη παραδοχή πως υπάρχουν μόνο καλοκαιρινές ανθοφορίες.
Τα νούμερα αυτά είναι σχετικά και επειδή πρόκειται για σύγκριση... δεν έχουν μεγάλη αξία – άρα μη βιαστούν κάποιοι αναγνώστες να αρχίσουν τις αμφισβητήσεις πάνω σε αυτές τις τρεις παραδοχές!
 
ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΟ: Για ένα νέο μελισσοκόμο που, για παράδειγμα, ξεκινάει από την αρχή με τέσσερα μελίσσια.
Ο νέος αυτός μελισσοκόμος έχει δυο επιλογές:

Α) Η μια επιλογή είναι η γνωστή! Δηλαδή να αγοράσει τέσσερις παραφυάδες με γονιμοποιημένη μάνα, τον Απρίλη, να τις βάλει σε τέσσερις απλές κυψέλες, να περιμένει να του μεγαλώσουν και αν καταφέρει να τις ξεχειμωνιάσει όλες... να του δώσουν παραγωγή το επόμενο χρόνο.
Αυτό θα του στοιχίσει περίπου 4Χ50=200 ευρώ για τις τέσσερις παραφυάδες και 4Χ30=120ευρώ για τις τέσσερις απλές διώροφες κυψέλες. Αυτό σημαίνει ένα συνολικό κόστος 320 ευρώ και μηδέν έσοδα, για τον πρώτο χρόνο, αφού οι παραφυάδες αυτές δεν θα προλάβουν να γίνουν παραγωγικά μελίσσια μέχρι το τέλος του Μάη.

Β) Η άλλη επιλογή που έχει, είναι να αγοράσει τον Απρίλη τέσσερις διπλές Ενεργειακές Κυψέλες και δυο μόνο παραφυάδες με γονιμοποιημένη μάνα.
Σε αυτή την περίπτωση, θα πληρώσει 4Χ55=220 ευρώ για τις τέσσερις ενεργειακές και 2Χ50=100 ευρώ για τις δυο παραφυάδες, δηλαδή και πάλι ένα σύνολο 320 ευρώ - ακριβώς τα ίδια χρήματα με την πρώτη περίπτωση!

Σε αυτή όμως τη δεύτερη εκδοχή, μπορεί να κάνει τους εξής χειρισμούς.
Να κόψει σε ένα μήνα τις δυο παραφυάδες του, που θα δυναμώσουν πολύ πιο γρήγορα, μέσα στις Ενεργειακές Κυψέλες, και να δημιουργήσει από αυτές δυο νέες παραφυάδες! Στη συνέχεια, πάντα με συστηματική τροφοδοσία, να αναπτύξει τις δυο μάνες μέχρι την έναρξη των βασικών καλοκαιρινών ανθοφοριών, δηλαδή περίπου στα τέλη του Μάη!

Ας το δούμε τώρα αυτό το παράδειγμα με συγκεκριμένες ημερομηνίες.
Έστω πως ο νέος μας μελισσοκόμος βρίσκει και αγοράζει τις δυο παραφυάδες με γονιμοποιημένη μάνα, στα μέσα Απριλίου.
Με σωστή τροφοδοσία, μέσα στις Ενεργειακές Κυψέλες, αυτές θα δυναμώσουν και θα είναι έτοιμες να δώσουν μια παραφυάδα –μέσα σε τρεις βδομάδες περίπου – στις αρχές του Μάη, δηλαδή!
Συνεχίζοντας την τροφοδοσία, μέχρι το τέλος του Μάη τα δυο αρχικά μελίσσια θα έχουν ανασυγκροτηθεί, θα έχουν δεκαρίσει και θα έχουν πάρει και πάτωμα!

Ο νέος μας μελισσοκόμος λοιπόν, θα βρεθεί στις καλοκαιρινές ανθοφορίες με δυο διώροφα παραγωγικά μελίσσια που θα του δώσουν μέλι, και με δυο παραφυάδες για τον επόμενο χρόνο.
Άρα, με την ίδια αρχική επένδυση των 320 ευρώ, θα έχει και τέσσερις Ενεργειακές Κυψέλες και τέσσερα μελίσσια, όπου τα δυο θα είναι διώροφα, και κάμποσα κιλά μέλι από τις καλοκαιρινές κύριες ανθοφορίες που θα του δώσουν τα δυο διώροφα μελίσσια!

Αν τώρα υποθέσουμε (με βάση τις παραδοχές που κάναμε στην αρχή) πως τα δυο διώροφα μελίσσια θα του δώσουν συνολικά 25 κιλά μέλι και ότι θα το πουλήσει με 8 ευρώ το κιλό, τότε θα πάρει πίσω τον ίδιο χρόνο 200 ολόκληρα ευρώ.
Αντίθετα στην πρώτη περίπτωση δεν μπορεί να περιμένει τίποτα στον πρώτο χρόνο, όπως είπαμε πιο πάνω!
 
ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Για ένα μικρό μελισσοκόμο που, για παράδειγμα, έχει δέκα μελίσσια και θέλει να τα κάνει είκοσι.
Και αυτός ο συνάδελφος έχει δυο επιλογές:

Α) Να αγοράσει 10 απλές κυψέλες και μέσα στον Μάρτη να κόψη δέκα παραφυάδες, από τα δέκα του αρχικά μελίσσια και να τα βάλει μέσα σε αυτές.
Στην συνέχεια πρέπει να φροντίσει τα δέκα αυτά αρχικά μελίσσια να ανασυγκροτηθούν, να δεκαρίσουν και να πάρουν πάτωμα μέχρι τα τέλη του Μάη, έτσι ώστε να μπουν δυνατά και παραγωγικά στην συλλογή των βασικών καλοκαιρινών ανθοφοριών.

Από την άλλη, τις δέκα παραφυάδες που θα έχει δημιουργήσει, θα τις μεγαλώσει για να του δώσουν παραγωγή τον επόμενο χρόνο.
Η λύση αυτή θα του στοιχίσει 10Χ30 = 300 ευρώ για τις κυψέλες και θα του δώσει 10Χ12,5 =125 κιλά μέλι τον πρώτο χρόνο και 20Χ12,5=250 κιλά το δεύτερο - αν πάνε όλα καλά και καταφέρουν να ξεχειμωνιάσουν και τα 20 μελίσσια του μέσα στις απλές κυψέλες(?)

Β) Η δεύτερη επιλογή που έχει, είναι να αγοράσει μόνο πέντε Ενεργειακές Κυψέλες την πρώτη χρονιά.
Σε αυτή την περίπτωση θα κόψει πέντε μόνο παραφυάδες τον Μάρτη, που όμως μέσα στις Ενεργειακές Κυψέλες θα καταφέρουν να γίνουν παραγωγικές και διώροφες μέχρι το τέλος του Μάη – όπως είπαμε πιο πάνω!

Σε αυτή την περίπτωση θα επενδύσει 5Χ55=275 ευρώ – δηλαδή λιγότερα από την πρώτη περίπτωση – και το κυριότερο θα πάρει 5Χ12,5= 60 κιλά περισσότερο μέλι, που αν το πουλήσει θα του δώσουν 60Χ6=480 ευρώ! Άρα σε λίγους μήνες θα πάρει πίσω τα χρήματα που έδωσε για τις Ενεργειακές Κυψέλες και θα του περισσέψουν και 480-275=205ευρώ, με τα οποία αν θέλει αγοράζει άλλες 4 κυψέλες χωρίς να βάλει το χέρι στην τσέπη.

Αν θέλει, μπορεί να επαναλάβει το ίδιο πράγμα και τα επόμενα χρόνια, παίρνοντας πάντα μέλι την ίδια χρονιά που θα κάνει την επένδυση και επομένως θα κάνει άμεση απόσβεση των χρημάτων του και θα έχει και κέρδος!
 
ΤΡΙΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ένας μεγάλος μελισσοκόμος που έχει, για παράδειγμα, 400 μελίσσια και θέλει να κάνει μόνο ανανέωση των κυψελών του που έχουν παλιώσει, μέσα στην επόμενη διετία – 200 το χρόνο.
Έχει και αυτός δυο επιλογές.

Α) Να αγοράσει 200 απλές κυψέλες τη μια χρονιά και 200 την άλλη.
Σε αυτή την περίπτωση θα ξοδέψει 200Χ30=6.000 ευρώ την πρώτη χρονιά και 6.000 ευρώ την δεύτερη, για τις κυψέλες, ενώ η παραγωγή του και τα έσοδά του θα παραμείνουν τα ίδια και τις δυο χρονιές, αφού τα μελίσσια του παραμένουν ίδια και η παραγωγή του δεν θα αυξηθεί.

Β) Να αγοράσει νωρίς την άνοιξη μόνο 100 ενεργειακές κυψέλες την πρώτη χρονιά, επενδύοντας 100Χ55 = 5.500 ευρώ.
Να κάνει μετάγγιση τα 100 από τα 400 μελίσσια του μέσα σε αυτές και να τα αφήσει να αναπτυχθούν και να δυναμώσουν. Με συστηματική τροφοδότηση τα μελίσσια αυτά μέχρι το τέλος του Μάη, θα έχουν δυναμώσει πολύ περισσότερο από τα άλλα 300. Αν δηλαδή τα άλλα γίνουν διώροφα, αυτά θα γίνουν τριώροφα, ενώ αν τα άλλα γίνουν τριώροφα αυτά θα γίνουν τετραώροφα!

Έτσι, αυτά τα 100 τριώροφα ή τετραώροφα μελίσσια που θα βρίσκονται μέσα στις Ενεργειακές Κυψέλες, θα του δώσουν διπλάσια παραγωγή από αυτή που θα του έδιναν αν ήταν μέσα σε απλές κυψέλες – νόμος Φαρράρ!
Ή για να το πούμε με νούμερα παραγωγής, αν σε απλές κυψέλες θα του έδιναν 100Χ12,5= 1,250 κιλά μέλι, μέσα στις Ενεργειακές θα του δώσουν 2Χ1250=2,500 κιλά! Δηλαδή 1,250 κιλά περισσότερο!!

Αυτό με τη σειρά του σημαίνει 1,250Χ8= 10,000 ευρώ!!! Δηλαδή αυτός ο μεγάλος μελισσοκόμος, θα κάνει απόσβεση για τις 100 Ενεργειακές Κυψέλες που αγόρασε την άνοιξη, μέσα σε τρεις-τέσσερις μήνες, και θα του περισσέψουν και χρήματα για να αγοράσει μέσα στον ίδιο χρόνο και άλλες 100 Ενεργειακές Κυψέλες!

Τον επόμενο χρόνο κάνοντας τα ίδια πράγματα θα καταφέρει να αγοράσει ακόμα 200 Ενεργειακές Κυψέλες, ανανεώνοντας έτσι όλο του τον εξοπλισμό μέσα σε μια διετία - όπως το είχε σχεδιάσει - μα με πολύ καλύτερο εξοπλισμό και το κυριότερο, με πολύ μεγαλύτερες ετήσιες σοδιές!!!
 
Κλείνοντας, να τονίσουμε πως οι πιο πάνω υπολογισμοί έχουν γίνει μόνο για να αποδείξουν τον άμεσο χρόνο απόσβεσης των Ενεργειακών Κυψελών και δεν έχουν λάβει υπ όψη τρία ακόμα πολύ σημαντικά στοιχεία.

Το πρώτο είναι πως λόγω της βιοκλιματιστικής λειτουργίας της, η Ενεργειακή Κυψέλη προσφέρει συνθήκες «ήπιου» κλιματισμού και τις 4 εποχές. Αυτό σημαίνει μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας από το μελίσσι όλο το χρόνο, που με τη σειρά του μεταφράζεται σε μικρότερη κατανάλωση τροφών – και μελιού και ζυμαριών.

Το δεύτερο είναι πως η Ενεργειακή Κυψέλη εξασφαλίζει ιδανικές συνθήκες διαχείμασης των μελισσιών, που έχουν σαν αποτέλεσμα πολύ μικρές απώλειες, το χειμώνα!

Το τρίτο είναι πως η Ενεργειακή Κυψέλη είναι κατασκευασμένη από τα καλύτερα υλικά της αγοράς και με τέτοιο τρόπο που της εξασφαλίζει λειτουργία για πολλά-πολλά χρόνια, χωρίς να σκεβρώνει, να σκάει και να πετσικάρει!


Να αναφέρουμε ακόμα πως, για χάρη απλούστευσης, αυτά όλα που αναφέρονται πιο πάνω δεν περιλαμβάνουν κάποια μέθοδο εντατικής μελισσοκομίας. Σε περίπτωση που εφαρμόσουμε κάποια τέτοια μέθοδο, οι αποδώσεις των ενεργειακών κυψελών μπορούν να φτάσουν σε ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα.

Εγγραφή στο Newsletter μαςΣύνδεση