Προμελισ

Προτυπα Μελλισοκομεια

Ενεργειακές Βιοκλιματιζόμενες Κυψέλες.

Όλα όσα θα θέλατε να ρωτήσετε!


Τι είναι βιοκλιματισμός?

Βιοκλιματισμός είναι ο κλιματισμός ενός χώρου με τη βοήθεια των ήπιων μορφών ενέργειας του περιβάλλοντος – δηλαδή της ηλιακής ενέργειας και του αέρα.

Ένας μονωμένος χώρος είναι και βιοκλιματιζόμενος?

Όχι! Είναι άλλο πράγμα η μόνωση και άλλο ο βιοκλιματισμός ενός χώρου. Η μόνωση δεν προσφέρει θερμική ενέργεια, απλά εμποδίζει τη διαφυγή θερμικής ενέργειας από ένα μονωμένο χώρο προς το περιβάλλον,! Ο βιοκλιματισμός, αντίθετα, προσφέρει/αφαιρεί θερμική ενέργεια σε ένα χώρο, εκμεταλλευόμενος την ενέργεια του περιβάλλοντος - δηλαδή της ηλιακής ενέργειας και του αέρα.

Η ιδέα της βιοκλιματιζόμενης κυψέλης είναι νέα?

Όχι! Απασχολεί, με τον ένα η τον άλλον τρόπο την μελισσοκομική έρευνα από παλιά!

Στην Ελλάδα έχουν γίνει επιστημονικά πειράματα πάνω στην εφαρμογή του βιοκλιματισμού στη μελισσοκομία?

Ναι έχουν γίνει! Τα έτη 94-95 και 96 από το ΑΠΘ με τη συνεργασία των ΤΕΙ Πειραιά.

Ποια ήταν τα βασικά συμπεράσματα των πειραμάτων αυτών?

Τα πειράματα αυτά κατέληξαν σε πολλά επιστημονικά συμπεράσματα. Τα πιο βασικά όλων όμως ήταν πως μέσω του βιοκλιματισμού μπορούμε να πετύχουμε αύξηση του γόνου, που μπορεί να φτάσει το 60% την άνοιξη και το 100% το φθινόπωρο, σε σχέση πάντα με τις απλές ξύλινες κυψέλες!

Εγιναν ανάλογα πειράματα σε άλλες χώρες?

Ναι έγιναν πειράματα από τρεις Ισραηλινούς επιστήμονες, στα παράκτια του Ισραήλ, τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2001.

Που κατέληξαν αυτά τα πειράματα?

 Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι Ισραηλινοί επιστήμονες είναι πολύ εντυπωσιακά. Συγκεκριμένα βρήκαν ότι ο γόνος αυξήθηκε κατά 59% στις ενεργειακά υποβοηθούμενες κυψέλες του πειράματος, όταν στο ίδιο χρονικό διάστημα παρουσίασε μείωση κατά 8,4%, στις κοινές κυψέλες. Επίσης, τα πρώτα μελίσσια, έδωσαν ± 20,8 κιλά μέλι / αποικία, ενώ όσα μελίσσια ζούσαν σε κοινές κυψέλες, έδωσαν μόνο ± 10.2 κιλά μέλι / αποικία.

Αφού υπήρξαν τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα γιατί δεν έγινε εμπορική εκμετάλλευση εκείνων των βιοκλιματιζόμενων κυψελών?

Δεν έγινε εμπορική τους εκμετάλλευση για διάφορους λόγους.

Στην περίπτωση των ελληνικών πειραμάτων, ο κυριότερος λόγος ήταν πως είχαν μεγάλο όγκο και μεγάλο βάρος και επομένως δεν ήταν καθόλου εύχρηστες.  Στην περίπτωση των Ισραηλινών πειραμάτων, ο λόγος ήταν ότι η εφαρμοφή που πρότειναν οι επιστήμονες δεν ήταν πρακτική.

Αυτό δεν συμβαίνει με τις Ενεργειακές Βιοκλιματιζόμενες Κυψέλες Προμελίς?

Όχι! Αυτό δεν συμβαίνει! Οι Κυψέλες Προμελίς ενώ έχουν την ίδια αρχή λειτουργίας με τις κυψέλες εκείνων των πειραμάτων – δηλαδή λειτουργούν και αυτές, όπως λειτουργούσαν και εκείνες, βιοκλιματιστικά – εν τούτοις έχουν τελείως διαφορετική δομή και κατασκευή από εκείνες!

Τι σημαίνει αυτό?

Αυτό σημαίνει πως οι Ενεργειακές Κυψέλες "Προμελίς", λειτουργούν βιοκλιματιστικά, όλες τις εποχές του έτους, διατηρώντας συγχρόνως τις ίδιες διαστάσεις, το ίδιο βάρος και την απόλυτη συμβατότητα με τις στανταρ, γνωστές, ξύλινες κυψέλες της αγοράς!

Πως το πετυχαίνουν αυτό?

Η καινοτομία της Ενεργειακής Κυψέλης Προμελίς® βρίσκεται στο γεγονός πως τα πάχη των πλευρών του σώματός της δεν είναι ούτε ίδια μεταξύ τους, μα ούτε και σταθερά.

Πιο συγκεκριμένα, τα πάχη της μπροστινής και πίσω πλευράς (1 και 2) της Ενεργειακής Κυψέλης, είναι 20χιλ. και παραμένουν σταθερά, όπως στις στάνταρ κυψέλες, αλλά τα πάχη των δυο πλαϊνών πλευρών της(3 και 4) είναι μεταβαλλόμενα, δηλαδή αυξομειώνονται στα 10 ή 20 ή 30 χιλ., ανάλογα με την εποχή. Αυτό γίνεται με την βοήθεια των δυο «ειδικών» κινητών Πλαισίων Μεταβολής Πάχους (ΠΜΠ) (5 και 6).

 

Την άνοιξη και τα δυο ΠΜΠ τοποθετούνται στη βορινή πλευρά της κυψέλης, προστατεύοντας την διπλά από τις βραδινές παγωνιές της εποχής αυτής, αφήνοντας όμως τη νότια πλευρά, που τη χτυπά ο ήλιος την ημέρα για πολλές ώρες, με το μισό της πάχος (10 χιλ.). Έτσι η ζέστη που μαζεύει η νότια πλευρά περνάει στο εσωτερικό της κυψέλης, αυξάνοντας το γόνο έως και 50%, και συμβάλλοντας στην εκρηκτική ανάπτυξη του μελισσιού. Σε αυτό βοηθάει και η σκούρα ματ βαφή αυτής της πλευράς.

Το καλοκαίρι και τα δυο ΠΜΠ τοποθετούνται στη νότια πλευρά της κυψέλης προσφέροντας σε αυτήν διπλάσια μόνωση από την ηλιακή ακτινοβολία και τη ζέστη. Όμως, η βορινή πλευρά που βρίσκεται στη σκιά και επί πλέον τη χτυπούν και τα καλοκαιρινά μελτέμια, παραμένει με το μισό της πάχος (10 χιλ.), αφήνοντας τη δροσιά που δέχεται να περνάει στο εσωτερικό της κυψέλης, εξοικονομώντας ενέργεια για το μελίσσι και περιορίζοντας έτσι την κατανάλωση μελιού από τις εργάτριες.

Το φθινόπωρο και το χειμώνα τα δυο ΠΜΠ, τοποθετούνται ανά ένα στις δυο πλαϊνές πλευρές της κυψέλης, προσφέροντας μια καλή και ισορροπημένη θερμομόνωση στο εσωτερικό της, το οποίο επίσης μπορούν, αν χρειαστεί, ακόμα και να περιορίσουν (κυρίως το χειμώνα), ανάλογα με το μέγεθος του μελισσιού.

Η ιδέα όμως αυτή είναι πολύ απλή! Πως δεν την είχε σκεφθεί κάποιος άλλος πριν από εσάς?

Την απάντηση την έχει δώσει πριν από χρόνια ο αείμνηστος ιδρυτής της APPLE Steve Jobs: “Simple can be harder than complex”.

Δηλαδή, «Το απλό μπορεί να είναι πιο δύσκολο από το περίπλοκο!» ή με άλλα λόγια «Το δύσκολο είναι να μπορούμε να σκεφτούμε απλά!»

Εξ άλλου, μη ξεχνάμε πως ένα σωρό μεγάλες εφευρέσεις στηρίζονται σε απλά πράγματα. Η μελισσοκομία η ίδια έχει να μας δώσει ένα τέτοιο παράδειγμα. Η ανακάλυψη του μελιτοεξαγωγέα έγινε τυχαία και βασίζεται στην απλή αρχή της φυγόκεντρης δύναμης!!!

Παρατηρώντας κανείς τα πιο πάνω σχέδια και διαβάζοντας πως δουλεύει η Ενεργειακή σας Κυψέλη την άνοιξη, όπου η νότια πλευρά της έχει λεπτό πάχος, αναρωτιέται: μήπως τη θερμική ενέργεια που μαζεύει την ημέρα από τον ήλιο η πλευρά αυτή, τη χάνει το βράδυ που κάνει κρύο?

Όχι αυτό δεν συμβαίνει! Και δεν συμβαίνει γιατί μπορεί την άνοιξη η νότια πλευρά της να έχει μικρό πάχος και άρα κάποιες αυξημένες θερμικές απώλειες τη νύχτα, όμως η βορινή πλευρά της έχει άριστη μόνωση, αφού εκεί είναι τοποθετημένα και τα δυο ΠΜΠ, την εποχή αυτή!

Έτσι η επί πλέον χασούρα που υπάρχει το βράδυ στη νότια πλευρά, εξοικονομείται από το επί πλέον κέρδος που υπάρχει στην βορινή. Εξ άλλου, αυτή η πλευρά είναι που έχει συνήθως και τις μεγαλύτερες θερμικές απώλειες!

Επομένως, όλη η θερμική ενέργεια που μαζεύει η νότια πλευρά την άνοιξη, την ημέρα, από την ηλιακή ακτινοβολία, είναι κέρδος για τη κυψέλη!

Πως αποταμιεύεται αυτή η επί πλέον θερμική ενέργεια που συλλέγει η νότια πλευρά την άνοιξη?

Η επί πλέον θερμική ενέργεια που μαζεύει η νότια πλευρά της Ενεργειακής Κυψέλης την άνοιξη, δεν χρειάζεται να αποταμιευτεί κάπου, γιατί την απορροφάει κατ ευθείαν το ίδιο το μελίσσι. Δηλαδή οι μέλισσες, ο γόνος και η βασίλισσα... φυσικά!

Πόσο καλό είναι αυτό για το μελίσσι την άνοιξη?

Δεν είναι απλά καλό! Είναι κάτι πάρα πάνω από καλό! Είναι άριστο!

Υπάρχουν δεκάδες επιστημονικές μελέτες που έχουν ασχοληθεί με τη σημασία που παίζει η υψηλή θερμοκρασία στην ανάπτυξη των μελισσιών την άνοιξη! Ακόμα και αυτή η αναπαραγωγική συμπεριφορά της βασίλισσας επηρεάζεται από αυτό το γεγονός!

Δεν θα μπορούσε κάποιος να βάψει με σκούρα ματ χρώματα τη νότια πλευρά μιας απλής ξύλινης κυψέλης, προκειμένου να μαζέψει την ηλιακή θερμότητα την άνοιξη?

Και αν ακόμα την βάψει έτσι, δεν θα πετύχει πολλά πράγματα, λόγω του σχετικά μεγάλου πάχους της πλευράς της που δεν μεταβάλλεται και είναι μονίμως 20 χιλιοστά, όλες τις εποχές. Αυτό το πάχος δεν θα αφήσει να εισχωρήσει μέσα στη κυψέλη, όλη η θερμότητα που θα συγκεντρώσει αυτή η πλευρά από την ηλιακή ακτινοβολία!

Από την άλλη μεριά, αυτή η επιλογή θα είναι καταστροφική για το μελίσσι το καλοκαίρι, που θα υποφέρει από τη ζέστη! Εκτός και αν αλλάζουμε χρώμα στη κυψέλη μας... κάθε καλοκαίρι!

Αν χρησιμοποιήσουμε κατακόρυφα μονωμένα διαφράγματα, από φελιζολ για παράδειγμα, σε μια απλή ξύλινη κυψέλη, αυτή δεν μπορεί να δουλέψει ενεργειακά?

Όχι! Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συμβεί αυτό! Ότι και να κάνουμε σε μια απλή ξύλινη ή πλαστική κυψέλη, αυτή δεν μπορεί να δουλέψει ενεργειακά, για όλους τους λόγους που αναφέρουμε πιο πάνω!

Από πλευράς κατασκευής, οι πλαϊνές πλευρές που έχουν μεταβλητό πάχος, όπως αναφέρεται στα πιο πάνω σχέδια, δεν είναι ευαίσθητες?

Όχι δεν είναι! Αυτό θα συνέβαινε ίσως αν ήταν από ξύλο. Όμως οι πλαϊνές πλευρές της Ενεργειακής Κυψέλης Προμελίς, είναι κατασκευασμένες από κόντρα πλακέ θαλάσσης, εξαιρετικής ποιότητας – σαν αυτό που φτιάχνουμε πλεούμενα – που ενώνονται με τις μικρότερες πλευρές της κυψέλης με βίδες και κολλιούνται με ειδική, κρυσταλλική, ανθυγρή κόλα, εξωτερικής χρήσης! Τελικό αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η κατασκευή μιας συμπαγούς κυψέλης, με μεγάλη αντοχή και μεγάλο χρόνο ζωής!

Από πλευράς κόστους, όμως, πόσο πιο ακριβή είναι μια Κυψέλη Προμελίς, σε σχέση με μια απλή ξύλινη και μια πλαστική κυψέλη και σε πόσο καιρό γίνεται απόσβεση του επί πλέον κόστους της απ αυτές?

Μια μονή Κυψέλης Προμελίς έχει λιανική τιμή 38 ευρώ συν ΦΠΑ (χωρίς τα πλαίσια κηρήθρας).

Μια απλή ξύλινη με κινητό αντιβαρρόα πάτο, έχει αντίστοιχα γύρω στα 24 ευρώ συν ΦΠΑ (χωρίς τα πλαίσια κηρήθρας)

Η τιμή μιας αντίστοιχης πλαστικής βρίσκεται κάπου στη μέση – ας πούμε 30 ευρώ συν ΦΠΑ !

Αν υπολογίσει κανείς την αυξημένη παραγωγή μελιού – λόγω του μεγαλύτερου πληθυσμού που δημιουργεί η Ενεργειακή Κυψέλη την άνοιξη – και την οικονομία στις τροφές, λόγω του καλύτερου περιβάλλοντος εργασίας, που εξασφαλίζει στα μελίσσια το καλοκαίρι, αλλά και της θερμοπροστασίας που εξασφαλίζει το χειμώνα, θα καταλήξει εύκολα στο δικό μας συμπέρασμα!

Ότι δηλαδή, η Ενεργειακή Βιοκλιματιζόμενη Κυψέλη Προμελίς, έχει μια μέση συνολική απόδοση πάνω από 33% σε σχέση με τις άλλες κοινές ξύλινες και πλαστικές κυψέλες!

Αυτό σημαίνει πως θα κάνει απόσβεση της διαφοράς τιμής που έχει με τις κοινές κυψέλες... από τους πρώτους μήνες της λειτουργίας της!

Έχει δοκιμαστεί η Κυψέλη Προμελίς στην πράξη και πια είναι τα αποτελέσματα?

Φυσικά έχει δοκιμαστεί! Τα τρία τελευταία χρόνια μας έχει αποδείξει πως η μέση συνολική της απόδοση είναι στα όρια που αναφέρουμε πιο πάνω, όταν δουλεύει μόνη της και πολύ πάρα πάνω όταν δουλεύει με τις αρχές της Ολιστικής Αφάρμακης Μελισσοκομίας!

Εξ άλλου, οι δεκάδες συνάδελφοι μελισσοκόμοι που προμηθεύτηκαν και ήδη χρησιμοποιούν τις Ενεργειακές Κυψέλες, γίνονται αδιάψευστοι μάρτυρες των ασύγκριτων πλεονεκτημάτων της, σε σχέση με όλες τις άλλες κοινές-μη ενεργειακές κυψέλες, που κυκλοφορούν στην αγορά.

 

Εγγραφή στο Newsletter μαςΣύνδεση