Προμελισ

Προτυπα Μελλισοκομεια

6-Σύγκριση της πλαστικής μονωμένης κυψέλης

και της Ενεργειακής κυψέλης “Προμελίς”.

Θα πρέπει κατ αρχάς να διευκρινίσουμε ότι είναι άλλο πράγμα «ο μονωμένος χώρος» και άλλο «ο κλιματιζόμενος χώρος». Η διαφορά που υπάρχει σε αυτές τις δυο έννοιες μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητή αν σκεφτούμε τι γίνεται με τα σπίτια μας. Αν σήμερα αγοράσουμε ένα καινούργιο σπίτι, αυτό θα είναι πολύ καλά μονωμένο, λόγω των αυστηρών οικοδομικών κανονισμών που ισχύουν! Παρ όλα αυτά όμως θα πρέπει και να το κλιματίσουμε, δηλαδή να το θερμάνουμε το χειμώνα και να το δροσίσουμε το καλοκαίρι, αν θέλουμε η οικογένειά μας να ζήσει άνετα και τα παιδιά μας να μεγαλώσουν κανονικά και υγιεινά!

 Άρα άλλο πράγμα είναι η μόνωση και άλλο ο κλιματισμός ενός χώρου!

Επίσης, άλλη είναι η έννοια του «μονωμένου χώρου» και άλλη του «ενεργειακού-βιοκλιματιζόμενου χώρου». Το πρώτο σημαίνει πως ένας χώρος απο-μονώνεται θερμοκρασιακά από το εξωτερικό περιβάλλον με σταθερό και μόνιμο τρόπο, το δεύτερο σημαίνει πως ένας χώρος απο-μονώνεται θερμοκρασιακά από το εξωτερικό περιβάλλον επιλεκτικά (μεταβλητά), ανάλογα με τις ανάγκες του.

Ο ενεργειακός-βιοκλιματιζόμενος χώρος, στην ουσία, κλιματίζεται από το περιβάλλον (ήλιο, αέρα κλπ)!

 Πέρα λοιπόν από τη διαφορά στο υλικό κατασκευής των δυο κυψελών, όπου υπάρχουν πολλά επιχειρήματα υπέρ του ενός ή του άλλου υλικού (δυστυχώς μα οι άμεσα ενδιαφερόμενες, που είναι οι μέλισσες, δεν μπορούν να μας πουν τη δική τους άποψη), υπάρχει και μια τεράστια διαφορά στο τρόπο λειτουργίας τους

Μια πλαστική μονωμένη κυψέλη έχει σταθερά, και με τον ίδιο πάντα τρόπο, μονωμένες όλες τις πλευρές της. Έτσι προσφέρει μια καλή θερμομόνωση στον εσωτερικό της χώρο, όλες τις εποχές του χρόνου.

Η Ενεργειακή Κυψέλη αντίθετα προσφέρει μια εξαιρετική θερμομόνωση στο εσωτερικό της χώρο όταν αυτό είναι αναγκαίο και από τη πλευρά που αυτό είναι αναγκαίο. Όταν όμως οι συνθήκες που επικρατούν στο εξωτερικό περιβάλλον είναι πιο ευνοϊκές από αυτές που επικρατούν στο εσωτερικό χώρο της κυψέλης, τότε τις εκμεταλλεύεται σε όφελος των μελισσών. Αυτό το πετυχαίνει διότι τα πάχη και οι μονώσεις που έχουν οι μεγάλες πλαϊνές πλευρές της μπορούν να μεταβληθούν, κάτι που δεν μπορεί να γίνει στις πλαστικές μονωμένες κυψέλες, μα ούτε φυσικά και στις μέχρι σήμερα ξύλινες.

Έτσι, όταν για παράδειγμα την άνοιξη έξω υπάρχει ένας λαμπερός ήλιος που προσφέρει απλόχερα τη ζεστασιά του πάνω στη χώρα μας για πολλές ώρες κάθε μέρα, η ενεργειακή κυψέλη αφήνει σχεδόν ελεύθερη την είσοδο σε αυτή τη ζεστασιά να μπει μέσα στην κυψέλη, προσφέροντας μεγάλο όφελος στο μελίσσι. Αυτό το πετυχαίνει ελαττώνοντας το πάχος και τη μόνωση σε εκείνη την πλαϊνή της πλευρά που τη χτυπά ο ήλιος (σε αυτό βοηθάει φυσικά και το σκούρο ματ χρώμα που έχουμε βάψει αυτή την πλευρά).

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα:

 Την άνοιξη, το μελίσσι μέσα σε Ενεργειακή Κυψέλη, μεγαλώνει με διπλάσιους ρυθμούς και κερδίζει ένα ολόκληρο μήνα στην ανάπτυξή του, σε σχέση με όλες τις άλλες κυψέλες! Το ίδιο ισχύει και για τις ορφανές παραφυάδες, που δεκαρίζουν μέσα σε δυο μόνο μήνες από το κόψιμό τους, έναντι των τριών μηνών, που χρειάζονται στις άλλες απλές κυψέλες.

Μια πλαστική όμως κυψέλη δεν έχει αυτή την ικανότητα αφού δεν μπορεί να μεταβάλει ούτε το πάχος των πλευρών της, μα ούτε φυσικά και την θερμομονωτική τους ικανότητα. Έτσι εμποδίζει στην ανοιξιάτικη ζεστασιά του ήλιου να μπει μέσα στην κυψέλη και να βοηθήσει την ανάπτυξη του μελισσιού.

 Το ίδιο συμβαίνει και το καλοκαίρι! Η πλαστική κυψέλη διατηρώντας σταθερό πάντα το πάχος όλων της των πλευρών, δεν μπορεί να ξεχωρίσει από που έρχεται η πολύ ζέστη και από που έρχεται κάποια ανάσα δροσιάς.

Η Ενεργειακή κυψέλη όμως, μπορεί και το κάνει αυτό, υπερπροστατεύοντας με διπλή μόνωση την πλευρά που την χτυπά ο ήλιος και έρχεται η πολύ ζέστη, και αφήνοντας χωρίς καθόλου μόνωση την βορινή πλευρά της που έχει πάντα σκιά και που την δροσίζουν τα καλοκαιρινά μελτέμια. Με το τρόπο αυτό η δροσιά αυτή μεταφέρεται μέσα στο χώρο της κυψέλης. Αυτό μεταφράζεται σε εξοικονόμηση κατανάλωσης μελιού από τις μέλισσες!

Το χειμώνα η Eνεργειακή κυψέλη προσφέρει στις μέλισσες ιδανικές συνθήκες διαχείμασης.

Θα έλεγε κανείς πως η πλαστική κυψέλη προσφέρει ακόμα καλύτερες συνθήκες γιατί είναι μονωμένη και από τις τέσσερις πλευρές και παρέχει στο μελίσσι πιο ζεστό περιβάλλον. Αυτό πράγματι ισχύει σε βόρειες χώρες με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα. Δεν ισχύει όμως για τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας που έχουν εύκρατο κλίμα, όπου αντίθετα δημιουργεί μια σοβαρή παρενέργεια. Και αυτή δεν είναι άλλη από το λάθος μήνυμα που δέχεται η μάνα και που σε ένα τέτοιο ζεστό περιβάλλον διατηρεί τις γέννες της σε υψηλά επίπεδα. Αποτέλεσμα αυτού είναι η μεγαλύτερη κατανάλωση τροφών, η εξάντληση της μάνας και γενικά ο αποπροσανατολισμός ολόκληρου του μελισσιού.

Αντίθετα η στάνταρ έκδοση της Ενεργειακή Κυψέλη Προμελίς, έχοντας μονωμένες μόνο τις δυο πλευρές της, προσφέρει μια ισορροπημένη προστασία στα μελίσσια, τόση όση χρειάζεται να τα βοηθήσει να ξεχειμωνιάσουν με ασφάλεια, χωρίς μεγάλη κατανάλωση τροφών και κυρίως χωρίς άσκοπη εξάντληση της μάνας!

Παρ όλα αυτά υπάρχει και η έκδοση με μονωμένες όλες τις πλευρές, αλλά αυτή είναι κατάλληλη μόνο για βόρειες χώρες και για τις ελάχιστες εκείνες περιοχές της χώρας μας όπου επικρατούν ακραίες θερμοκρασίες το χειμώνα, και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Βλέπε κεφάλαιο: Προδιαγραφές κατασκευής 

Πίσω: "Ενεργειακή Κυψέλη Προμελίς"® 

Εγγραφή στο Newsletter μαςΣύνδεση