Προμελισ

Προτυπα Μελλισοκομεια

 

3-Πως λειτουργεί.

Η καινοτομία της «Ενεργειακής Βιοκλιματιζόμενη Κυψέλης Προμελίς»® βρίσκεται στο γεγονός πως τα πάχη των πλευρών του σώματός της δεν είναι ούτε ίδια μεταξύ τους, μα ούτε και σταθερά, και έχει πατενταριστεί και προστατεύεται με το Α/Α ΔΙΠΛ. ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ 20140100228 του Ο.Β.Ι.

Τα πάχη της μπροστινής και πίσω πλευράς (1 και 2) της Ενεργειακής Κυψέλης, είναι 20χιλ. και παραμένουν σταθερά, όπως στις στάνταρ κυψέλες, αλλά τα πάχη των δυο πλαϊνών πλευρών της(3 και 4) είναι μεταβαλόμενα, δηλαδή αυξομειώνονται στα 10 ή 20 ή 30 χιλ., ανάλογα με την εποχή. Αυτό γίνεται με την βοήθειατων δυο «ειδικών» κινητών Πλαισίων Μεταβολής Πάχους (ΠΜΠ) (5 και 6).

 

 

                    ΑΝΟΙΞΗ   SPRING                ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ   SUMMER           ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ   AUTUMN     ΧΕΙΜΩΝΑΣ   WINTER

Την άνοιξη και τα δυο ΠΜΠ τοποθετούνται στη βορινή πλευρά της κυψέλης, προστατεύοντας την διπλά από τις βραδινές παγωνιές της εποχής αυτής, αφήνοντας όμως τη νότια πλευρά, που τη χτυπά ο ήλιος την ημέρα για πολλές ώρες, με το μισό της πάχος (10 χιλ.). Έτσι, η ζέστη που μαζεύει η νότια πλευρά από τον ήλιο, περνάει στο εσωτερικό της κυψέλης, αυξάνοντας το γόνο έως και 50%, και συμβάλλοντας στην εκρηκτική ανάπτυξη του μελισσιού. Σε αυτό βοηθάει και η σκούρα ματ βαφή αυτής της πλευράς.

Το καλοκαίρι και τα δυο ΠΜΠ τοποθετούνται στη νότια πλευρά της κυψέλης προσφέροντας σε αυτήν διπλάσια μόνωση από την ηλιακή ακτινοβολία και τη ζέστη. Όμως, η βορινή πλευρά που βρίσκεται στη σκιά και επί πλέον τη χτυπούν και τα καλοκαιρινά μελτέμια, παραμένει με το μισό της πάχος (10 χιλ.), αφήνοντας τη δροσιά που δέχεται να περνάει στο εσωτερικό της κυψέλης, εξοικονομώντας ενέργεια για το μελίσσι και περιορίζοντας έτσι την κατανάλωση μελιού από τις εργάτριες.

Το φθινόπωρο και το χειμώνα τα δυο ΠΜΠ, τοποθετούνται ανά ένα στις δυο πλαϊνές πλευρές της κυψέλης, προσφέροντας μια καλή και ισορροπημένη θερμομόνωση στο εσωτερικό της, το οποίο επίσης μπορούν, αν χρειαστεί, ακόμα και να περιορίσουν (κυρίως το χειμώνα), ανάλογα με το μέγεθος του μελισσιού. Με το τρόπο αυτό εξοικονομείται ενέργεια και κατά συνέπεια κατανάλωση μελιού από το μελίσσι.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

1-Οι χειρισμοί και οι χρόνοι που αναφέρονται πιο πάνω είναι ενδεικτικοί και μπορούν να τροποποιηθούν ανάλογα με την περιοχή, τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν κάθε φορά, αλλά και το πρόγραμμα εκμετάλλευσης που θα ακολουθήσουμε.

2-Οι εξωτερικές επιφάνειες της κυψέλης θα πρέπει να βαφτούν με ανοιχτά χρώματα, ενώ η νότια (προσήλια) πλευρά της, θα πρέπει να βαφτεί με σκούρο ματ χρώμα, με μια περιμετρική λωρίδα λίγων εκατοστών, να παραμένει χωρίς αυτό, όπως δείχνει το πιο κάτω σχήμα  (πριν περάσουμε το ματ χρώμα προστατεύουμε αυτή την περιμετρική επιφάνεια με χαρτοταινία).

3-Η Ενεργειακή Κυψέλη έχει ίδιες εσωτερικές και εξωτερικές διαστάσεις με τις στάνταρ και επομένως είναι απόλυτα συμβατή με τα πλαίσια κηρήθρας, τους πάτους και τα καπάκια αυτών.

4-Η κάθε κυψέλη συνοδεύεται από δυο Πλαίσια Μεταβολής Πάχους (ΠΜΠ) «ειδικού τύπου» και η αντικατάστασης αυτών με άλλα υλικά θα επιφέρει αλλαγές στα τεχνικά της χαρακτηριστικά και θα υποβαθμίσει τα πλεονεκτήματά της.

 

Μια συχνή ερώτηση-πλάνη που πρέπει να απαντηθεί!

 Κάποιοι μελισσοκόμοι μας κάνουν συχνά την εξής ερώτηση:

 " Mήπως την άνοιξη, τις βραδινές ώρες που η νότια πλευρά έχει μείνει με το μισό της πάχος (1 εκατοστό μόνο), αφήνει τη ζέστη που υπάρχει μέσα στη κυψέλη να φύγει έξω στο περιβάλλον και έτσι, ότι έχουμε κερδίσει την ημέρα από τον ήλιο, να το χάνουμε το βράδυ?"

 Η απάντηση είναι κατηγορηματικά ΟΧΙ αυτό δεν συμβαίνει!

 Και δεν συμβαίνει γιατί η επί πλέον θερμότητα που πράγματι χάνει η νότια πλευρά της κυψέλης τις βραδινές ώρες, λόγω του μικρού της πάχους, είναι ακριβώς ίση με αυτή που κερδίζει (δεν χάνει) η βορινή της πλευρά, λόγω τού πολύ μεγάλου της πάχους που έχει γίνει 3 εκατοστά, αφού έχουμε μετακινήσει εκεί και τα δυο Πλαίσια Μεταβολής Πάχους (ΠΜΠ).

Αυτό σημαίνει πως όλη η ηλιακή ενέργεια που συλλέγει η νότια πλευρά, είναι κέρδος για τον χώρο της κυψέλης και επομένως για το ίδιο το μελίσσι.

   Πίσω: "Ενεργειακή Κυψέλη Προμελίς"®

Εγγραφή στο Newsletter μαςΣύνδεση