Προμελισ

Προτυπα Μελλισοκομεια

Να γιατί η EBK δίνει περισσότερο μέλι!

Το «project» της Ενεργειακής Βιοκλιματιζόμενης Κυψέλης στηρίχτηκε σε μια σειρά από επιστημονικά στοιχεία, που αναφέρονται στα ποσά της ενέργειας που καταναλώνει ετησίως ένα μελίσσι. Έτσι θελήσαμε να κατασκευάσουμε μια κυψέλη η οποία να δουλεύει ενεργειακά και η οποία, εκμεταλλευόμενη τις ήπιες μορφές ενέργειας –ήλιο και αέρα – να προσφέρει συνθήκες εξοικονόμησης ενέργειας όλες τις εποχές του έτους.

Γνωρίζοντας ότι τα ποσά της ενέργειας που καταναλώνονται από ένα μελίσσι, προκύπτουν από την κατανάλωση του μελιού που το ίδιο συλλέγει, βάλαμε σα στόχο, μέσα από την εξοικονόμηση ενέργειας, να περιορίσουμε τη κατανάλωση μελιού που αυτό χρειάζεται, όλες τις εποχές του έτους, αυξάνοντας με το τρόπο αυτό την ετήσια απόδοση του, για τον μελισσοκόμο.

Συγκεκριμένα λάβαμε υπ όψη μας τα εξής στοιχεία:

1-      Από την συνολική ετήσια ενέργεια που παράγει-καταναλώνει ένα μελίσσι, το 30% διατίθεται για τη διαχείμασή του, το 30% για τις ετήσιες λειτουργίες του - όπως συλλογή νέκταρος και γύρης, αερισμού, και κτισίματος κηρήθρων – και το 40% διατίθεται για την ανάπτυξη του γόνου!

Σε απόλυτους αριθμούς, τα ποσά της θερμότητας που παράγει και καταναλώνει ένα μελίσσι είναι:

Η μέση ενέργεια που φέρνει πίσω στην κυψέλη ανά ταξίδι κάθε εργάτρια είναι ≈500 J ή 0,000139KWh. Έτσι, η συνολική ενέργεια που συλλέγεται σε ένα έτος ανά αποικία μελισσών είναι ≈5,000,000 kJ.ή 1390KWh (υπολογίζεται ένας ετήσιος πληθυσμός 200,000 μελισσών.)

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την επιστημονική μελέτη:

«Behavioral performance in adult honey bees is influenced by the temperature experienced during their pupal development»

 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC165877/

2-      Η σωστή ανάπτυξη του γόνου πρέπει να γίνεται σε θερμοκρασίες 33οC έως 35 οC.

3-      Ο γόνος που εκκολάπτεται κάτω από αυτά τα όρια, δημιουργεί ελλιπή άτομα, που έχουν σύντομη ζωή, ενώ ο γόνος που εκκολάπτεται στο ανώτερο σημείο αυτού του ορίου (35 οC) παράγει εξαιρετικής ποιότητας συλλέκτριες.

4-      Η διατήρηση αυτής της θερμοκρασίας επιτυγχάνεται από μια ιδιαίτερη ειδικότητα μελισσών, που τις ονομάζουμε μέλισσες θερμάστρες. Αυτές μπορούν να ανεβάσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους πολύ υψηλά από τους 34οC στους 44 οC, καταναλώνοντας όμως μεγάλες ποσότητες μελιού.

      http://www.bbka.org.uk/members/forum.php?t=3817

5-      Οι εργάτριες μέλισσες διατηρούν τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της κυψέλης γενικά και της γονοφωλιάς ειδικότερα, στα επιθυμητά επίπεδα, μέσω κινήσεων του σώματός τους.

Στην μεν περίπτωση του χειμώνα, κουνάνε τους θωρακικούς μύες για να παράγουν θερμότητα, στη δε περίπτωση του καλοκαιριού κουνάνε τα φτερά τους για να παράγουν δροσιά. Και στις δυο περιπτώσει καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες μελιού για να το πετύχουν.

6-      Ο μεταβολισμός της απλής εργάτριας βελτιώνεται, όταν την άνοιξη οι θερμοκρασίες μέσα στην κυψέλη είναι ιδεώδεις, αλλά και οι συλλέκτριες εκτελούν πιο αποτελεσματικά το έργο τους.

7-      Η Βασίλισσα όταν είναι παρθένα – σε περίπτωση παραφυάδας – γονιμοποιείται πιο σύντομα και κρατάει στο σάκο της περισσότερα σπερματοζωάρια σαν γονιμοποιηθεί, όταν οι θερμοκρασίες μέσα στο χώρο της κυψέλης είναι ιδεώδεις για την εποχή. (Συστήματα Εντατικής Εκμετάλλευσης Μελισσών - Σοφία Γούναρη )

8-      Η ημερήσια ηλιακή ακτινοβολία την εποχή της άνοιξης, στις διάφορες περιοχές της χώρας μας, κυμαίνεται από 4-6 Kwh/m². Ανάλογες είναι οι τιμές της ηλιακής ακτινοβολίας και για τις άλλες μελιτοπαραγωγικές χώρες της Ευρώπης, αλλά και των περισσοτέρων μελιτοπαραγωγικών χωρών του κόσμου.

9-      Η πλαϊνή πλευρά μιας στάνταρ κυψέλης langstroth έχει επιφάνεια 0,25Χ0,50=0,125 m². Αυτό σημαίνει πως την άνοιξη, η πλευρά αυτή, λόγω του μαύρου της ματ χρώματος, μπορεί να συλλέξει από 0,50 έως 0,75 KWh, θερμικής ενέργειας ημερησίως, από τον ήλιο, ανάλογα με την περιοχή.

10-  Η θερμική αυτή ενέργεια αντιστοιχεί στο έργο που θα παρήγαγαν 0,50:0,000139KWh=3,600 έως 0,75:0,000139KW= 5,400 συλλέκτριες και μάλιστα χωρίς να κατανάλωναν στάλα μέλι!!!

11-  Από όλη αυτή τη ηλιακή ενέργεια, μια κλασική κυψέλη langstroth, δεν εκμεταλλεύεται παρά ένα πολύ μικρό μόνο μέρος, λόγω του πάχους των πλευρών της (20-21 mm), αλλά και της ανοιχτόχρωμης βαφής της – αυτό γίνεται υποχρεωτικά για να αποφύγουμε υπερθερμάνσεις το καλοκαίρι.

Αντίθετα, σχεδόν όλη αυτή η θερμική ενέργεια συλλέγεται και μεταφέρεται μέσα στην Ενεργειακή Κυψέλη, λόγω κατασκευής της, και την απορροφά άμεσα ολόκληρο το μελίσσι ( βασίλισσα, εργάτριες και γόνος).

12-  Αποτέλεσμα αυτής της πλεονάζουσας θερμικής ενέργειας είναι η εντατική ωοτοκία της μάνας, η δημιουργία δυνατών πληθυσμών, η οικονομική και εύρυθμη λειτουργία του μελισσιού και εν τέλει ο τρύγος μεγαλύτερων ποσοτήτων μελιού, για εμάς τους μελισσοκόμους.

13-  Σχετικά πειράματα που έγιναν, για την εκμετάλλευση της ηλιακής ακτινοβολίας από τα μελίσσια, είχαν σαν αποτέλεσμα μεγάλες αυξήσεις στην παραγωγή μελιού.

 http://www.apiservices.com/articles/us/solar_heating.htm

Με βάση όλα αυτά η Ενεργειακή Κυψέλη:

•    Αυξάνει την παραγωγή του γόνου την άνοιξη έως και 50%.

•    Πετυχαίνει  έως και 30% μεγαλύτερη παραγωγή μελιού.

•    Εξοικονομεί 12% ετησίως σε τροφές του μελισσιού.

•    Εξασφαλίζει σχεδόν μηδενικές απώλειες το χειμώνα.

Εγγραφή στο Newsletter μαςΣύνδεση